عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



با من همسفر دنيايى شويد كه در آن نه دروغ هست ونه غم ،نه سياه رنگ برتراست ونه ترس معنى مى دهد،من سر شار از حس خوب بودنم كودكانه ترين حرف وپراحساس ترين صفحه رو برايتان در دفتر زندگى خواهانم./.






نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 37
بازدید هفته : 66
بازدید ماه : 64
بازدید کل : 14184
تعداد مطالب : 73
تعداد نظرات : 11
تعداد آنلاین : 1


Alternative content


آمار مطالب

:: کل مطالب : 73
:: کل نظرات : 11

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 0

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 3
:: باردید دیروز : 37
:: بازدید هفته : 66
:: بازدید ماه : 64
:: بازدید سال : 800
:: بازدید کلی : 14184

RSS

Powered By
loxblog.Com

پنجره اى رو به دنياى كودكانه

بيشتر بدانيم
27 / 9 / 1392 ساعت 8:14 | بازدید : 494 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 چرا سگ نفس نفس می زند؟

انسان وقتی بیش از اندازه گرمش شود عرق می کند این کار باعث می شود که احساس خنک شدن بکند اما سگ فقط می تواند از طریق انتهای پاهایش عرق کند و هنگامی که سگ احساس گرما می کند این کار برای خنک کردنش کافی نیست بنابراین نفس نفس می زند. سگ به وسیله ی تنفس کردن سریع گرمای اضافی بدنش را خارج می کند .
 
چرا بعد از آمدن باران کرم های خاکی بر روی زمین ظاهر می شوند؟
کرم های خاکی از طریق پوست بدنشان تنفس می کنند بنابراین وقتی که آب باران فضاهای خالی در زیر زمین را پر می کند کرم های خاکی برای نفس کشیدن به سطح زمین می آیند.
 
عنکبوت چگونه می تواند بدون در هم ریختن تارها بر رویشان حرکت کند؟
فقط روی تارهایی که تار عنکبوت را دور زده اند ماده چسبناکی وجود دارد عنکبوت بر روی تارهایی راه می رود که از مرکز شروع می شوند و مانند پره های یک چرخ به خارج امتداد می یابند


:: موضوعات مرتبط: دانستنى , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ازمايش ديدن داخل تخم مرغ
27 / 9 / 1392 ساعت 8:11 | بازدید : 592 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 

درون تخم مرغ را ببینید!

درون تخم مرغ را ببینید!

 

یک سوال :

شما چگونه می توانید بدون شکستن پوست تخم مرغ محتویان درونی آن را مشاهده کنید ؟

 

برای یافتن پاسخ این سوال لیوانی را تا نیمه با سرکه سفید پر کنید . تخم مرغ را در لیوان قرار دهید.

 

به محض قرار دادن تخم مرغ در سرکه شما متوجه وجود حباب هایی در اطراف تخم مرغ خواهید شد که حاصل ایجاد واکنش شیمیایی بین پوسته تخم مرغ و سرکه سفید است. هم چنین تخم مرغ را در سرکه به صورت شناور می بینید که آن هم به دلیل وجود تشکیلحباب هایی در اطراف تخم مرغ است .

 

اکنون سر لیوان را بپوشانید و به مدت یک هفته در یخچال نگه داری کنید. شما هر روز به لیوان سر بزنید و برای این که نتیجه ی بهتر بگیرید سرکه مانده را با سرکه ی تازه عوض کنید .

بعد از حدود یک هفته تخم مرغ شما بدون پوسته در لیوان است و تنها غشا خود را حفظ کرده است .

اکنون شما می توانید تخم مرغ را از لیوان درآورده و در دست بگیرید . غشا به صورت شفاف است . اگر شما همین تخم مرغ را در مقابل منبعی از نور بگیرید می توانید به راحتی زرده و سفیده ی آن را مشاهده نمایید .

درون تخم مرغ را ببینید!

 

چرا این اتفاق می افتد ؟

سرکه ی سفید حاوی اسید استیک می تواند به راحتی کربنات کلسیم پوسته ی تخم مرغ را در خود حل کند. یون های کلسیم در واکنش با اسید استیک در سرکه شناور می شوند و کربنات هم در ترکیب با اسید استیک به دی اکسید کربن تبدیل می شود که به صورت حباب در اطراف تخم مرغ مشاهده می شود


|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاريخچه ى شب يلدا
26 / 9 / 1392 ساعت 17:24 | بازدید : 537 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 

سال‌هاست شب‌چله يا همان شب يلدا، بهانه‌اي مي‌شود تا خانواده‌هاي ايراني دور همديگر جمع شوند و طولاني‌ترين شب سال را جشن بگيرند.

گرچه در عصر ما، مردم شب يلدا را با شيريني، تنقلات و ديد و بازديدها گرامي مي‌دارند و اين شب براي ما با هندوانه‌هاي روي سفره‌ها تداعي مي‌شود، اما نبايد فراموش كنيم كه اين شب نه فقط متعلق به دوره ماست و نه فقط به مراسم‌ امروزي ختم مي‌شود.

در واقع، شب يلدا فقط منحصر به دوره ما نمي‌شود و اينطور نيست كه گمان كنيم شب چله فقط در زمان ما به عنوان جشني عمومي مطرح شده باشد، بلكه اين آيين ملي، تاريخ ديرينه‌اي را هم با خود به دوش مي‌كشد.

ايرانيان باستان نيز با وجود آن‌كه از امكانات پيشرفته علم نجوم بي‌بهره بودند، اما بخوبي مي‌دانستند آخرين شب فصل پاييز، اندكي از ساير شب‌ها طولاني تر است.

البته شايد عنوان شود چند دقيقه اضافه تر يا كمتر كه دليلي براي برپايي يك جشن ملي نمي‌شود، اما در گذشته هم مرسوم بوده كه ايراني‌ها براي طبيعت، گردش ايام و هر تغيير طبيعي در محيط پيرامونشان، احترام و ارزش خاصي قائل بودند.

به طور مثال، جشن‌هايي مثل تيرگان در ماه تير يا مهرگان در ماه مهر به گونه‌اي در سراسر تاريخ ايران زمين پراكنده است كه مي‌توانيم بگوييم ايراني‌ها براي هر ماه سال و گاهي براي هر روز از بعضي ماه‌ها، جشن‌هاي مفصلي برپا مي‌كردند.

وقتي خورشيد به دنيا مي‌آيد

يلدا به معناي تولد است و ايرانيان باستان معتقد بودند پس از شب يلدا، خورشيد دوباره متولد مي‌شود و با تابش بيشتري بر زمين مي‌تابد.

نبايد از خاطر ببريم در روزگاري نه چندان دور، كشور ما مهد علوم روز جهان بوده است و منجمان بزرگي همچون فارابي، خواجه نصيرالدين طوسي و ابن‌سينا سرآمد عالمان علم طبيعي در عصر خود بودند و به خاطر همين اشراف ايراني‌ها بر علم نجوم، خيلي دور از ذهن نيست كه مردم‌شناسان معتقدند، راز شب يلدا و تاريخچه اين شب طولاني در ايران، قدمتي بالغ بر 7000 سال دارد.

به باور ايرانيان باستان، در اين شب، مهر يا همان خورشيد زاييده مي‌شود. ايراني‌ها بر اين گمان بودند كه در اين شب، الهه مهر به نام «ميترا» زاييده مي‌شود و اين زايش، براي آنان همراه با خير و بركت خواهد بود.

در زماني كه الهه‌ها در ايران نفوذ زيادي داشتند و سمبل بسياري از موهبت‌هاي الهي به حساب مي‌آمدند، الهه مهر يا همان ميترا، علاوه بر اين‌كه سمبل روشنايي خورشيد بود، به عنوان الهه آب‌ها، درياها و حتي ايزد جنگ و پيروزي نيز شناخته مي‌شد.

ايراني‌ها براي بسياري از نعمت‌هايي كه در اطرافشان بود، همچون باد و باران و ماه الهه‌هايي داشتند و با توجه به اين‌كه سرآمد نعمت‌هاي پيرامون انسان، خورشيد است كه به حيات آدمي، گرما و هستي مي‌بخشد، الهه مهر در نزد ايراني‌ها مقام بسيار والايي داشته است و به طور طبيعي، بايد تصور كرد همان شبي هم كه در ذهن ايرانيان باستان، الهه مهر متولد مي‌شود، بايد شبي بزرگ و مهم باشد.

حتي روايت شده است كه ايراني‌هاي عصر پيشين، براي ديدن طلوع خورشيد، تا خود صبح بيدار مي‌ماندند و با خوردن ميوه‌ها و شيريني‌هاي متنوع، اين شب طولاني را تا سپيده دم جشن مي‌گرفتند. يكي از سنت‌هاي بسيار زيبايي كه در اين شب بين ايراني‌ها رواج داشته، حضور ضروري سالمندان و ريش‌سفيدان فاميل در كنار جوانان بوده است. حضور كهنسالان در جمع همان قدر اهميت داشت كه خورشيد كهنسال براي انسان‌ها مهم بود. ايرانيان باستان، روز پس از شب يلدا را هم جشن مي‌گرفتند و به آن «جشن خورروز» مي‌گفتند. خور به معني خورشيد بود و جشن خورشيد، هر سال پس از شب يلدا برگزار مي‌شد.

يك روز پس از يلدا، خونريزي به هر نحوي ممنوع بود و هيچ‌كسي حق نداشت كه خون انسان يا حيواني را بريزد. همين موضوع هم باعث شده بود كه مردم در شب يلدا و روز پس از آن، خيالشان راحت باشد كه جنگ و كشتاري وجود ندارد و به نوعي مي‌توان عنوان كرد كه شب يلدا در ذهن ايراني‌ها با صلح و دوستي تداعي مي‌شد.

يلدا فقط متعلق به ايرانيان نيست

علاوه بر ايرانيان سراسر كشور كه شب يلدا را مظهري از شادي مي‌دانستند، مردمان اقوام ديگر نيز در آخرين شب پاييز، دور هم جمع مي‌شدند و زيبايي اين شب بلند را پاس مي‌داشتند.

فارسي‌زبانان كشورهاي تاجيكستان و افغانستان در قرن‌هاي پيش هم شب يلدا را جشن مي‌گرفتند و اين شب ميان مردماني كه با زبان پارسي سخن مي‌گفتند نيز عزيز و حتي مقدس بوده است.

بين غير فارسي‌زبانان نيز تاريخچه و ردپاي جشن آخرين شب پاييز ديده مي‌شود.

به طور مثال، در يونان باستان نيز اگرچه دقيقا به آخرين شب پاييز، يلدا نمي‌گفتند، اما اين شب را جشن مي‌گرفتند و به آن جشن خداوند خورشيد مي‌گفتند. حتي گفته مي‌شود مسيحيان سرزمين‌هاي اروپايي نيز در قرن‌هاي گذشته، آخرين شب پاييز و تولد حضرت مسيح را با يكديگر جشن مي‌گرفتند.

مردم كشور باستاني مصر هم حدود 3500 تا 4000 سال قبل، بخوبي مي‌دانستند كه در اين شب، مدت زمان تاريكي بيشتر از شب‌هاي قبل است و به بهانه اين شب طولاني، تا روزهاي متوالي به شادي و سرور مي‌پرداختند.

به هر حال، اگر به تاريخچه شب يلدا نگاهي گذرا بيندازيم، متوجه مي‌شويم اين شب نه تنها در ايران، بلكه در بسياري از كشورها با مفاهيم صلح، دوستي و شادي همراه بوده است و به دليل همين پتانسيل‌هاي بالاست كه مي‌گوييم فرهنگ ايراني شب يلدا مي‌تواند به عنوان يك آيين بشردوستانه، حافظ صلح و در بستري از شادي و سرور در اقصي نقاط جهان تكثير شود.

حافظ در شب بيداري ايراني‌ها

سال‌هاي متوالي است كه غزليات حافظ بر سر سفره‌هاي شادي شب يلدا، به يك عادت شيرين بين هموطنان ما بدل شده است. حافظ حافظه تاريخي ماست و اشعار او برآمده از حقيقت عارف مسلك و صلح جوي ايرانيان است و شايد هم به همين دليل باشد كه سروده‌هاي او هفت قرن پي‌در‌پي است در روح و جان ايراني‌ها تنيده است.

بسياري از خانواده‌هاي ايراني در شب يلدا، تفألي به ديوان حافظ مي‌زنند و همچنان اين سنت ديرينه در شب يلداي بسياري از ايرانيان مشهود است.

اگر بخواهيم نگاهي تاريخي به اين موضوع داشته باشيم، بايد بگوييم كه بي‌گمان فال حافظ در چند سده اخير به رسوم شب يلدا اضافه شده است؛ زيرا با توجه به اين‌كه شب يلدا تاريخچه‌اي چند هزار ساله دارد، فال حافظ بعدها در رسوم شب‌نشيني‌هاي يلدا تركيب شده است.

نقل شده است كه پس از گذشت 200 سال از فوت حافظ، اشعار او نزد ايرانيان و بخصوص مردم شيراز از مقبوليت بالايي برخوردار شد و كشاورزان و پيشه‌وران ايراني براي آگاهي از اوضاع زندگي‌شان در سال بعدي ، دست به دامان فال حافظ مي‌شدند.

در واقع ايرانيان بر اين باور بودند كه چون در شب يلدا، الهه مهر به نام ميترا متولد مي‌شود، مي‌توان به بركت همين شب از وقايع آينده آگاه شد و بعدها همين آينده‌بيني از طريق فال حافظ انجام شد. اما شايد اين سوال پيش بيايد كه چرا فقط اشعار شاعراني همچون حافظ و در سطحي محدودتر و اشعار حماسي فردوسي توانسته در شب يلداي ايراني‌ها رخنه كند. شايد بتوان جواب را در ذائقه عمومي مردم و محتواي اشعار حافظ جستجو كرد.

اشعار حافظ مملو از جهان بيني عرفاني و نگاه عميق و زيبا به زندگي است. غزليات او با شادي و طرب آميخته است و بسياري از اديبان هم او را سرآمد غزلسرايان ايراني مي‌دانند و شايد همين دلايل كافي باشد كه ايراني‌ها در جشن‌هاي سرورانگيزي همچون شب يلدا، اشعار او را بهانه‌اي براي خوانش شعرهايش قرار دهند و بر غزل‌هاي او تفألي بزنند.

همين كه اشعار حافظ توانسته تا اين حد بين آحاد مردم و جمع‌هاي صميمانه آنها نفوذ پيدا كند، نماد بارزي از عمق تاثير اشعار او بر افكار عمومي طي قرن‌هاي متوالي است.

گرچه بين ايراني‌ها نظرات مختلفي درباره فال حافظ وجود دارد و بسياري از مردم، با هرگونه فالگيري و پيش‌بيني آينده ميانه خوبي ندارند، اما حتي اگر به فال حافظ هم اعتقاد نداشته باشيم، همين كه يك جشن ملي بهانه‌اي مي‌شود تا اشعار يكي از اسطوره‌هاي ادبيات ايران در كانون خانواده‌ها به اشتراك گذاشته شود را بايد به فال نيك گرفت و از آن استقبال كرد.

امين جلالوند ‌/ ‌گروه جامعه



:: موضوعات مرتبط: دانستنى , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
زندگى نامه ى دانشمندان بزرگ دنيا
22 / 9 / 1392 ساعت 13:21 | بازدید : 650 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 

ده دانشمند معروف و برتر جهان

ده دانشمند معروف و برتر جهان

شکی نیست که دانشمندان به پیشرفت مستمر جامعه ی امروز کمک بسیاری کرده اند. بعضی از چیزهایی که ما امروز از آن ها بهره مند هستیم مثلاًنیرویبرق،حاصل اختراعات کسی است که زندگی خود را وقف این کار کرده است. بر خلاف سایر مشاغل، دانشمندان به خاطر اینکه از هر چیزی برای تحقیق و نو آوری دست می کشند مشهور هستند. درطول تاریخ از دانشمندان بسیاری یاد شده است که به خاطر اعتقادشان مورد آزار و اذیت قرار گرفتند اما حتی این هم آنها را از قدم برداشتن به سوی پیشرفت باز نداشت. در تلاش برای تجلیل از دانشمندان سراسر دنیا، این مقاله سعی دارد برخی از بزرگترین دانشمندان تاریخ را معرفی کند.

ارسطو

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

ارسطو به عنوان برجسته ترین فیلسوف دوران خودش شناخته شده است. او دانش وسیعی در رشته های مختلف داشت، که تنها عده ی کمی از دانشمندان قادر به این کار بوده اند.او دررشته های فیزیک، جانور شناسی، بیولوژی، سیاست، علم اخلاق و منطقعلاوهبررشتههایدیگرنیز نقش داشته است. با وجود اینکه ارسطو صد ها سال پیش از این زندگی می کرده است اماهنوزهمدر عصر حاضرنتیجه ی اقدامات او احساس می شود.

سراسحاق نیوتون

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

احتمالاً اسحاق نیوتون هم درست مثل ارسطو، از بزرگترین دانشمندان زمان خودش بوده است. او نیز در زمینه های مختلفی مثل ریاضیات، فیزیک و فلسفه ی طبیعی در کنار سایر رشته ها مهارت زیادی داشت. نیوتون بیشتر به خاطر نقشی که در تلاش و نهایتاً روشن کردن قانون گرانش و سه قانون حرکت داشت شناخته شده است. هیچ نشانه ای در زندگی جوانی این مرد بزرگ دانش وجود نداشت که نشان دهد اویکی از مشهور ترین دانشمندان دنیا خواهد شد ولی او توانست بر تمام موانعی که در برابرش بود غلبه کند و پیروز شود.

گالیلو گالیلی (گالیله)

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

تا به امروز گالیله هنوز هم به عنوان کسی که بیشترین سهم را در پیشرفت علم داشته شناخته شده است. با وجود اینکه به خاطر اعتقادش توسط کلیسا مورد آزار و اذیت قرار گرفتاما حتا آن هم او را از انجام اکتشافاتی که در عصر حاضر هم مورد استفاده هستند باز نداشت. او نه تنها یک فیزیکدان بلکه ستاره شناس و فیلسوف هم بود. سهم او در پیشرفت علم، اختراع تلسکوپ و بیان دو قانون اول حرکت را در بر دارد.

چارلز رابرت داروین

 

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

در ادامه، شماره ی چهار چارلز داروین است. هرچند کسانی هستند که در دانشمند بودن او اختلاف نظر دارند. سهم عمده ی او در یافتن منشاء انسان است. او همچنین به خاطر سفرهای بسیاری که دور دنیا برای اثبات نظریه خود انجام داده معروف است.

البرت انیشتین

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

با توجه به گذشته ی البرت انیشتین، هیچ کس فکر نمی کرد پسری که تا سه سالگی نمی توانست حرف بزند و تا هشت سالگی نمی توانست بخواند، یکی از بزرگترین دانشمندان تاریخ باشد. با وجود موانعی که در پیش داشت توانست جایزه ی صلح نوبل را به خاطر تلاش هایی که در زمینه ی فیزیک انجام داد، بگیرد.

توماس ادیسون

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

هیچ دانشمند دیگری نتوانسته است مثل ادیسون بیش از 1000 اختراع ثبت شده داشته باشد. مثل انیشتین، ادیسون هم در کودکی مشکلات یادگیری داشت. دستگاه گرامافون و لامپ الکتریکی از اختراعات اوست.

الساندرو جوزپه آنتونیوآناستاسیو ولتا

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

ولتا که ایتالیایی بود به عنوان یک دانشمند در زمینه ی توسعه ی باتری الکتریکی تلاش کرد. واحد اندازه گیری الکتریسیته "ولت" به یاد او و به خا طر احترام به تلاش های او نام گذاری شده است.

استفن هاکینگ

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

بعد از درگذشت البرت انیشتین، کسی فکر نمی کرد که دوره ی دانشمندان گذشته باشد اما استفن هاکینکزبه لیست بزرگترین دانشمندان قرن بیستم اضافه میشود. شهرت او به خاطر نظریه ی انفجار بزرگ و سیاه چاله است. او همچنین در دانشگاه کمبریج به عنوان استاد ریاضیات تدریس کرده است.

لوئی پاستور

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

لوئی بیشتر به خاطر تلاش هایی که در زمینه ی پزشکی انجام داده شناخته شده است. نظریه ی جوانه ((germاولین بار بوسیله ی او معرفی شد و در ازآن پس در مطالعات میکرو بیولوژی مورد استفاده قرار می گیرد.

سر جاگادیش چاندرا بوز

زندگینامه دانشمندان, بیوگرافی دانشمندان, دانشمندان معروف جهان

جاگادیش به خاطر اقداماتش در اختراع رادیو و مایکرو ویو مشهور است. او که اولین دانشمند بنگالی (بنگلادشی) است تلاش های بسیاری در زمینه ی پیشرفت علم داشته است.

لیست فوق تلاش کرده است که تنها بعضی از بهترین دانشمندان طول تاریخ را معرفی کند و این بدان معنی نیست که دانشمندانی که اینجا ذکر نشده اند در رشته های خاص خود تلاش های ارزنده ای نداشته اند. همچنان که دنیا و تکنولوژی پیشرفت می کند تلاش های بسیاری هم صرف این میشود که وسایل الکترونیکی موجود راکارآمد تر و کم هزینه تر کنند. برای مثال پس از اختراع اینترنت پیشرفت ها ادامه داشته است تا اطمینان حاصل شود که دسترسی به اینترنت نه تنها ارزان تر بلکه ساده تر هم باشد.

منبع: ایران ویچ

 


 



:: موضوعات مرتبط: دانستنى , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
دانشمند كوچك كلاس
22 / 9 / 1392 ساعت 11:27 | بازدید : 479 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 ااسم من محمد نعيمى است من موفق شدم با استفاده از كيت شيمى مايع ظرفشويى را بسازم همچنين صابون ومايع لكه بر لباس دوست دارم در اينده چيزى بسازم كه همه به من افتخار كنند.



:: موضوعات مرتبط: آرزوهاى من , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
عكس گل هاى زيبا
22 / 9 / 1392 ساعت 11:22 | بازدید : 451 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 

    • |
      امتیاز مطلب : 0
      |
      تعداد امتیازدهندگان : 0
      |
      مجموع امتیاز : 0
قدمت شهر مريوان
22 / 9 / 1392 ساعت 11:18 | بازدید : 474 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 مَریوان (کوردی: مه ریوان) مرکز شهرستان مریوان یکی از شهرستان‌های مهم استان کردستان ایران به شمار می‌رود که در ۱۲۵ کیلومتری غرب شهرستان سنندج، مرکز استان کردستان قرار دارد.


شهر امروزی مریوان در حدود یک سده پیشینهٔ تاریخی دارد. این شهر مرزی در همسایگی دولت عثمانی قرار داشت و به دستور ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۸۱ خورشیدی در ۲ هزار قدمی دریاچهٔ زریبار از نو قلعهٔ نظامی بسیار مستحکمی ساخته شد. یک سال بعد به امر فرهاد میرزا معتمدالدوله عموی ناصرالدین شاه بر وسعت آن افزوده شد که جریان بنای آن را در کتیبه‌ای که به دیوار مسجد دارالاحسان (مسجد جامع سنندج) نصب کرده، شرح داده است. در داخل شهر به دستور حاج معتمدالدوله یک باب قنات، حمام و آب انبار احداث شد. بعد از حاج فرهاد معتمدالدوله، حاج محمد علی خان ظفرالملک قعله را وسعت داد و در داخل آبادی شاه آباد چندین باب منزل، یک کاروانسرا و قناتی دیگر احداث کرد. بعدها کلیهٔ این تأسیسات در اثر شورش و هرج و مرج عشایر کرد منطقه، ویران شد. در اوایل حکومت پهلوی، حاکم وقت در روستای موسک دژی بنا نهاد که به دژ شاهپور مبدل گشت و امروزه از آن به عنوان پادگان استفاده می‌شود و فاصلهٔ چندانی هم با شهر ندارد. در سال ۱۳۳۶ با تأسیس شهرداری، دژ شاهپور رسماً به مریوان تغییر نام داد.[۳]


مریوان با کوه و دشت‌های سرسبزی که پیرامونش را گرفته‌اند، مانند انگشتری است که دریاچهٔ زریبار - به عنوان بزرگترین چشمه آب شیرین دنیا - نقش نگین فیروزه اش را بازی می‌کند. گنبد آبی پیر شالیار دراورامان هم چنین است و از دور چشم‌ها را می‌رباید. سفری به مریوان و اورامانات انسان را غرق رنگ می‌کند. مریوان به دلیل شرایط طبیعی و آب و هوایی، فرهنگ مردم و موقعیت جغرافیایی، از مناطق مورد علاقه گردشگران است. رودخانه‌های فرعی و اصلی متعددی در این منطقه وجود دارد که در جذابیت و شکل گیری طبیعت منطقه نقش مهمی دارند. رودخانه‌های فرعی شهرستان مریوان نهایتاً با ملحق شدن به هم دیگر رودخانهٔ سیروان را تشکیل می‌دهند.[۴]


منطقهٔ مریوان دارای ویژگی‌های اقلیمی «معتدله میانی» است؛ اما با در نظر گرفتن کوه‌ها و ارتفاعات و دره‌های ژرف و عمیقی که که در تمامی نقاط منطقه گسترش یافته‌اند و هم چنین وجود جنگل‌ها و پوشش گیاهی مناسب در شمال و جنوب وجود منابع رطوبتی «رودخانه‌ها و دریاچهٔ زریبار» موجب شده است که در این منطقه شاهد تنوعی از اقلیم‌های مختلف باشیم. به نحوی که از «سنندج به سمت مریوان از سروآباد به بع د» منطقه دارای آب و هوایی مرطوب و مدیترانه ایی است و نواحی شمالی و جنوبی مریوان دارای آب و هوای کوهستانی است. مریوان با بارندگی سالانه مابین ۹۰۰ – ۵۰۰ میلی متر، یکی از پر باران ترین مناطق ایران به شمار می‌رود.


مریوان به دلیل قرار گرفتن در کنار دریاچهٔ زریبار، اورامان و طبیعت زیبای منطقه و هم چنین ترانزیت وواردات کالا در مرز ایران و عراق (که فاصله آن از شهر حدود ۲۱ کیلومتر است)، باعث رونق اقتصادی و گسترش مریوان شده‌است. این شهر و بعضی از آبادی‌های اطرافش در جنگ ایران و عراق توسط هواپیماهای عراق بمباران شیمیایی شد.


در سال ۱۳۸۱ بخش سروآباد مریوان بر اساس مصوبه هیأت دولت به شهرستان ارتقاء و از مریوان منتزع شد و هم چنین در خرداد ماه سال ۱۳۸۸ شهرک کانی دینار و هجرت پس از تجمیع با روستای هجرت و بر اساس مصوبه هیأت وزیران دولت به شهر تبدیل شد.[۵]

 

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
:: ادامه مطلب ...
چرا حشرات يخ نمى زنند
22 / 9 / 1392 ساعت 11:6 | بازدید : 508 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 

چرا حشرات یخ نمی زنند,خواب زمستانی حشرات

چرا حشرات یخ نمی زنند     
آیا تا به حال حشره ای را دیده اید که در سرما لباس زمستانی به تن کرده باشد؟ بی شک هیچ حشره ای را ندیده اید که برای در امان ماندن از سرمای زمستان، لباسی از جنس پوست حیوانات به تن داشته باشد.
این در حالی است که این موجودات خونسرد هستند و دمای بدن آنها نزدیک به دمای محیط اطرافشان است. به نظر شما چرا این موجودات در سرما یخ نمی زنند؟ چه عاملی به آنها کمک می کند بتوانند در مقابل سرمای هوا از خود مقاومت نشان داده و به حیاتشان ادامه دهند؟
البته بعضی از حشرات در اثر سرما می میرند. بسیاری از گونه های حشرات تنها در یک مرحله زندگی، خود را با سرمای زمستانی تطبیق می دهند.
برای مثال در بعضی از حشرات تنها آنها که در مرحله شفیرگی هستند و بدنشان داخل پیله ای عایق قرار گرفته است توانایی مقاومت در برابر سرمای هوا را دارند.
حشرات دیگر مانند پشه ها و ملخ ها اصلا در برابر سرما مقاوم نبوده و بسرعت می میرند. اما این حشرات در اعماق آب یا خاک تخمگذاری می کنند تا تخم ها در سرمای هوا یخ نزند تا زمانی که تخم ها در این شرایط از سرمای هوا مصون بمانند، می توانند در آغاز فصل بهار سر از تخم بیرون بیاورند.
اما برخی از حشرات بالغ و عنکبوت ها در سرمای هوا زنده می مانند و کاهش دمای هوا تهدیدی علیه حیات این گروه از موجودات نیست.
این گروه از حشرات در اعماق زمین که در مقایسه با سطح زمین دمای بیشتری دارد مخفی می شوند و در خانه های گرمی که در دل خاک می سازند پناه می گیرند.
یکی از قابلیت های حشرات این است که گروهی از آنها با آغاز فصل سرما به خواب زمستانی می روند و با این روش خود را از سرمای زمستان مصون نگه می دارند.
اما هنوز محققان درباره خواب زمستانی حشرات به یافته هایی دست نیافته اند و از این رو به نظر می رسد خواب زمستانی حشرات در مقایسه با دیگر موجوداتی که در زمستان به خواب می روند متفاوت باشد.
اما آنچه مسلم است حشراتی که به خواب زمستانی می روند به طور کامل غیرفعال شده و کاهش متابولیسم بدن در این موجودات به آنها این امکان را می دهد تا بتوانند در سرمای زمستان از ذخیره چربی بدنشان برای زنده ماندن استفاده کنند.
بسیاری از حشراتی که به خواب زمستانی می روند، حتی در دمای کمتر از نقطه انجماد نیز می توانند زنده بمانند. به نظر شما چنین چیزی چطور ممکن است؟ این موجودات نوعی ضدیخ انحصاری در بدنشان می سازند.
هنگام خواب زمستانی، حشرات انواع مختلفی الکل در بدنشان تولید می کنند. این الکل، نقطه انجماد مایعاتی که در بدنشان وجود دارد را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
این ضدیخ طبیعی به بسیاری از حشرات کمک می کند در سرمای زمستان زنده مانده و با آغاز فصل بهار زندگی را دوباره از سر گیرند.

مترجم: میترا مهدوی
منبع: wired.com



:: موضوعات مرتبط: دانستنى , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
شعر امروزي زاغ وروباه
21 / 9 / 1392 ساعت 14:41 | بازدید : 535 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 روباه و زاغ امروزی

زاغکــــــــی قـــــــالـب پنیـــــری دید

از همـــان پاستــــوریزه هـای سفید!

پس به دنـدان گـــرفت و پــرواز کـــرد

روی شــــــــــاخ چنــــــــــار مـأوا کرد

اتفـــاقـــــــا از ان محــــــل روبـــــــاه

مــــی گذشت و شــــد از پنیـــر آگاه

گفت اینجـــا شــده فشن تـــی وی!

چــه ویـــــوئی !چـــه پرسپکتیـــوی!

محشـــــــری در تنــــــــــاسب اندام

کشتـه ی تیپ توست خاص و عوام!

دارم ام پــــــــــــی تــــــــــریّ آوازت

شاهــــــــکار شبیـــــــــــه اعجــازت

ولـــــی اینــــها کفــــــــاف ما ندهــد

لطف اجـــــــــرای زنـــده را ندهــــــد

ای به آواز شـهــــــــــــــره در دنیـــــا

یک دهــــن میهمـــــــان بکـــن ما را!

زاغ ،بـــــــی وقفـــه قـــورت داد پنیر!

آن همـــــــــه حیلــــــه کرد بی تاثیر

گفت کــــــوتاه کن سخن لطــــــــفا!

پاس کـــــــردم کــــــــــلاس دوم من

 



|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
شعر باران
21 / 9 / 1392 ساعت 14:39 | بازدید : 476 | نوشته ‌شده به دست محمد نعيمى | ( نظرات )

 باز باران با ترانه

باز بـــاران با ترانــــــــه، با گــوهــرهـاي فراوان

مـي خورد بر بام خانــه، يــــادم آرد روز بــــاران

گــردش يك روز دیــرین، خــــوب و شیــــــــرین

توي جنگل هاي گيلان، كودكي ده ساله بودم

شــــــاد و خـــــــــــــرم، نــــــــــرم و نــــــــازك

چســــــــت و چــــابك، با دو پــــاي كــــودكانه

مــي دويدم همچو آهـو، مـــي پريدم ازلب جوي

دور مـي گشتم ز خانه، مـــــي شنيدم از پرنده

داستان هـــــاي نهاني، از لــب بــاد وزنــــــــده

رازهــــــــاي زندگانـــي، بس گــــــوارا بـود باران

وه چــــه زيبا بود باران، اندر اين گـــوهر فشاني

رازهـــــاي جاودانـــي،  پندهـــــاي آســـمانـي

بشنو از من كودك من، پيش چشـم مـــرد فردا

زندگانـــي خــواه تيــــره، خــــــــواه روشــــــن

هست زيبـــــــــــــــا

 هست زيبـــــــا

 هست زيبا




:: موضوعات مرتبط: شعرهاى قديمى كودكى , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0

تعداد صفحات : 8